- 1 vánočka (ideálně starší)
- 3 jablka
- 2 hrušky
- 300 ml polotučného mléka Tatra
- 3 vejce
- 250 g tučného tvarohu Tatra
- 250 g tvarohu v alobalu
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžičky mleté skořice
- 3 lžíce cukru krystal
- tradiční máslo Tatra
- špetka soli
ŽEMLOVKA S TVAROHEM, JABLKY A HRUŠKAMI
Ingredience
Postup
- Nejprve si připravte tvarohovou náplň. Ve větší misce smíchejte oba tvarohy a oslaďte cukrem moučka.
- Do dvou větších misek oddělte vejce na žloutky a bílky. Žloutky smíchejte s mlékem. Bílky dejte zatím bokem.
- Do máslem vymazaného pekáče naskládejte na tenčí plátky nakrájenou cca polovinu vánočky. Menší částí směsi rozmíchaných žloutků s mlékem potřete plátky vánočky. A přidejte polovinu tvarohové náplně.
- Jablka a hrušky omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na čtvrt kolečka. Naskládejte ve vyšší vrstvě do pekáče.
- Ovoce posypte vanilkovým cukrem, skořicí a zatřete zbylou tvarohovou náplní. Zaskládejte druhou polovinou vánočky nakrájenou na plátky a zalijte zbylými žloutky s mlékem.
- Nahoru ještě nakrájejte tenké plátky másla. Vánočkovou žemlovku pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 30 minut.
- Zatímco je žemlovka v troubě, ušlehejte bílky s cukrem krystal a špetkou soli do tuhého sněhu. Po 30 minutách pečení vyjměte žemlovku na chvíli z trouby, zavřete dvířka, aby se v troubě stále udržovala vyšší teplota.
- Sníh natřete na žemlovku, lžičkou či vidličkou můžete ozdobit povrch a vložte zpět do trouby. Žemlovku pečte dozlatova, nebude to trvat déle než 10 minut.